Pelletpersen

Pelletpers kopen:

Pellets zijn cilindrische vormen (biks-achtig) gemaakt van droog materiaal en kennen vele toepassingen. Met deze pelletpersen kunt u uw eigen pellets maken voor bijvoorbeeld:

  •    - diervoeding: koivoer, biks, hooi, hondenvoer
  •    - brandstof uit biomassa: zaagsel, papiersnippers, stro, houtpellets
  •    - bodembedekking/verbetering: compost, mestkorrels
  •    - kattenbakvulling

Wilt u eerst meer weten over de werking van een pelletpers? Of bent u op zoek naar een oliepers, hamermolen of onderdelen? Neem dan gerust contact op met ons!

Verschillende soorten pelletpersen

Er zijn twee soorten pelletpersen: de pelletpers met een vlakke matrijs en met een ronde matrijs. De pelletpers met een vlakke matrijs wordt gebruikt voor het maken van pellets op kleine tot middelgrote schaal, met een ronde matrijs worden gebruikt voor productie op grote schaal. Mandoka verkoopt pelletpersen met een vlakke matrijs met een diameter variërend van 120 tot 400 mm. Er zijn pelletpersen voorzien van een elektromotor, met een tractor-aftakas en zonder motor. Deze laatste pelletpersen kunt u zelf voorzien van een motor/aandrijving. De diameter van de pellets wordt bepaald door de diameter van de matrijs (3, 4, 6, 8, 10 of 12 mm). Voor de pelletpersen zijn hiervoor de matrijzen verkrijgbaar bij Mandoka. Toepassing: Pellets kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals diervoeding, brandstof voor verwarming (o.a. hout), bemesting en stalstrooisel. Groot voordeel van gebruik van pellets t.o.v. ander materiaal is dat het makkelijk in het gebruik is, makkelijk te transporteren en voor lange termijn opgeslagen kan worden.

Houtpellets worden gebruikt als biobrandstof en zijn CO2 neutraal omdat bij de verbranding van houtpellets evenveel CO2 vrijkomt als de boom tijdens de groei heeft opgenomen uit het milieu. Bovendien is het meestal een restverwerking van zagerijen, meubelfabrieken e.d. Zo is het mogelijk met een afvalproduct de verwarming van bv. huis, kantoor of werkplaats te realiseren.

Paardenmest, waar veel stro in zit, wordt ook veel verwerkt tot pellets om als brandstof te gebruiken. Verwarmen met pellets is een rendabel en bruikbaar alternatief voor aardgas.

Werking pelletpers

Het materiaal valt van bovenaf op de draaiende roller en matrijs en wordt door de gaten in de matrijs geperst. Als gevolg van de temperatuurverhoging door de druk en wrijving wordt het materiaal gecomprimeerd tot pellets die na afkoeling sterk zijn. Het gehele proces wordt met name gestuurd door het vochtgehalte van het ruwe materiaal. Dit moet ruwweg ergens tussen de 12 en 20% zijn. Hoeveel precies verschilt per materiaal en zal proefondervindelijk moeten worden vastgesteld. Is het vochtgehalte lager dan is het niet mogelijk om pellets te maken met een pelletpers. Is het vochtgehalte te hoog dan komen er zachte pellets uit de pelletpers.

12 Artikel(en)

per pagina

12 Artikel(en)

per pagina